BISEL-verseny 2021 Pocsolyakalózok csapata


(Adorján Dominik Tamás, Gyurka Ádám, Hermann Tivadar, Kovács Bence,

10. A osztályos tanulók)


2. forduló
Örömmel értesítjük, hogy a 2020. évben benyújtott Ökoiskola

című pályázatunkat az Ökoiskola Értékelő Bizottság támogatásra

javasolta, és ezzel intézményünk elnyerte az Ökoiskola címet.

Így az Ökoiskola cím használatára

2020. szeptember 1-től 2023. augusztus 31-ig jogosultak vagyunk.


A pályázat során nyert vásárlási utalvánnyal könyvtárunk állományát gazdagítjuk.

Megérkeztek új könyveink...

Ismételten megnyitotta kapuit az iskolai büfé! Szeretettel várnak mindenkit egy tiszta, rendezett környezetben.Ahogy korábban, most is teret engednek, hogy saját bögrénket, müzlis tálkánkat vigyük magunkkal, ezzel is csökkentve a környezetterhelést. Sokan érezhetjük, hogy olykor-olykor ínycsiklandó illatok keringenek az iskolában. Szendvicseik is szemet gyönyörködtetőek, melyek rostban, tápanyagokban gazdagok, hiszen zöldségeket is tartalmaznak. Jöjjön el, kóstolja meg!

2019/2020. tanév végén iskolánk konyhakert kialakításába fogott. A kis földdarab megfelelőnek bizonyult a magok számára, hiszen nagy többségük szépen kihajtott. A kései esőzések pedig nagyon felélénkítették a veteményest. A borsó, karalábé, padlizsán, uborka, valamint néhány sárgarépa és vöröshagyma kikelt. Érdekes volt látni, hogy a tök nagyon szépen kivirágzott, ám mivel a vetés félárnyékos helyen volt, ezért a kihajtott tökök nem egyszerre virágoztak. Így nem tudták a rovarok, a szél beporozni, tehát a virágok lehullottak, nem termett. Sajnos, a mesterséges beporzás sem segített. Nagyon tanulságos a kiskert kialakítása, hiszen máskor előre tervezhetjük majd az ágyást. Legyen szó megfelelő napfényről vagy a növények területigényéről. Reméljük sokakban elindítja a kertészkedés iránti vágyat, hiszen nagyvárosban sem lehetetlen a zöldségtermesztés.  


Karácsony 2020A magyar kultúra napja alkalmából - a humán munkaközösség és az osztályfőnökök támogatásával -tanulóink plakátokat készítettek 2020 januárjában, e jeles eseményre megemlékezve2020.01.22-én Csávás Bencével, 9/Ny osztályos tanulóval ökodísz készítési kísérleteket hajtottunk végre. A díszt bárki könnyen elkészítheti: néhány léggömböt fel kell fújni, majd felakasztani. Ezt követően levágni egy-egy hosszabb darab madzagot, melyet faragasztóba mártani. A megragasztózott madzagokkal körbetekerhetők a lufik, majd 24h-t száradni kell hagyni. Megszáradást követően a léggömbök, tűvel kilyukaszthatók. Ekkor egy megkötött szilárd gömbszerű formát kapunk, melyhez akár ragasztópisztollyal mű-, selyem- vagy papírvirágok rögzíthetők. Így díszgömböket nyerünk, melyeket fel lehet használni akár ballagási dísznek is. Kísérleteink még kis optimalizálásra szorulnak, ám kezdetnek megfelelőek2019. december 4-én a 9.B osztály pár tanulójával, Horváth Edinával, Kemper Lídiával, Legáth Noémivel, Molnár Beátával, Niemetz Annával és Vasas Anikóval  feldíszítettük az iskola auláját, karácsonyra készülve. Nagyon köszönjük az Ő munkájukat is!
Madársziluett matricák megrajzolásában, kivágásában segédkezett több osztály is. A 9/Ny és a 3/11.C osztályok munkájának köszönhetően az iskolánk szinte minden termébe, folyosójára került néhány karvaly vagy sólyom sziluett.

Elhelyezésükre azért került sor, mivel gyakran előforduló probléma, hogy a madarak az üvegezett ablakoknak repülnek, vagy akár be is szállnak az intézmény épületébe, ezáltal megsérülhetnek vagy akár el is pusztulhatnak. Bár a matricák kellő távolságra való elhelyezésében nem vagyunk jártasak, azonban reméljük, hogy a matricákban természetes ellenségeiket vélik, és így megelőzzük, hogy valamilyen módon megsebesüljenek.Iskolánk tanulói 2019. 10. 14-én a XIII. kerületi diákolimpia kispályás labdarúgó kupáján vettek részt Rácz Eszter és Kovács Péter testnevelő tanárok kíséretében. Az esemény hangulatát nem csak a szuper időjárás, hanem a fiúk tehetségéből fakadó 2. helyezés tette felejthetetlenné.:-) Izgatottan várjuk a tavaszi fordulót! Hajrá:Ökoiskolai félévi beszámoló 2020/2021
Ökoiskola munkaterv 2020/2021
Ökoiskola nevelési program 2020/2021
2019-2020 éves beszámoló
2018-2019 éves beszámoló
Ökoiskola nevelési programja 2019
Ökoiskola éves beszámolója 2017/2018
Ökoiskola éves beszámolója 2016/2017
"Beporzók napja"
Tisztelt Szülők! Kedves Diákok!


Intézményünk fontosnak tartja környezetünk védelmét, ezért csatlakozott az "Élő bolygónk" kezdeményezéshez. Kérjük, amennyiben egyetért a kezdeményezéssel, támogassa az ügyet és az iskolát az alábbi linkre kattintva, adatait megadva: www.elobolygonk.hu/?/budapest/szc_hajozasi


Ökoiskola lettünk


Nagy örömünkre szolgál, hogy iskolánk a 2017. január 1. - 2019. december 31. időszakra elnyerte az ökoiskola címet.

Öko napi programok szavakban és pillanatképekben is...


2018. március 27.

Látogatás a Szemléletformáló és Újrahasználati Központban

Az 1/9. C és a 11/A osztály tanulói az Ökoiskola programjához illeszkedve március 27-én látogatást tettek a XV. kerületi Szemléletformáló és Újrahasználati Központban. A vezetés során megismerkedtek a Központ külső és belső felépítésével, a különféle munkafolyamatokkal. Vásárolhattak a Központ boltjában és az előadás során sok ismeretet szereztek a budapesti szemétgyűjtésről, a szemét feldolgozásáról, a FKF működéséről. A saját környezetükben lévő szemét mennyiségének csökkentésére is számos javaslatot kaptak. Ügyesen válogatták szét a szelektív szemetet, amely munkáért egy ajándék asztali kukát kapott mindenki.

Védjük a környezetünket és termeljünk minél kevesebb szemetet!

Góczán Bettina

11/A osztályának osztályfőnökeAz Elektrotechnikai Múzeumban tett látogatásunkról…


2018.03.27-én iskolánk három osztálya, a 9/Ny, a 10/A és a 10/B osztály látogatást tett az Elektrotechnikai Múzeumban. A múzeum önkéntesei segítettek kisebb csoportokban a különböző tárlatokhoz navigálni a diákokat. A látogatás során lehetőségünk nyílt kísérletezésre is: generátort működtettünk, látványos kisülést hoztunk létre. A segítő munkatársak lelkesen meséltek az érdekességekről és felhívták figyelmünket, hogy lehetőség van felsőbb évfolyamon érdekes fizika órák megtartására a helyszínen…

Fülep Gáborné

9/NY osztály osztályfőnökeÖkoiskolai profilunkat bővítve, már faliújságon keresztül is meg tudjuk osztani a legfontosabb öko programjainkat illetve a hozzá kapcsolódó tanulói eredményeket. Jelenleg az energiatakarékossagi és természetvédelmi témanapon született tanulói munkák tekinthetők meg az iskola emeleti folyosóján.


                                   
Ökonap a Hajózásiban


Október 15-én, a tanórák után tanulóink az iskolaudvar zöldítésén fáradoztak. Minden évfolyam a saját területét tette rendbe; takarítással, rendrakással, lombgyűjtéssel, komposztálással és ültetéssel. Mindemellett egy érdekes katonai bemutató is színesítette a napot. Tanulóink közül sokan most először építettek sziklakertet vagy ültettek növényeket. Az időjárás is kedvezett a programnak és mindenki kellemesen elfáradva térhetett haza e rendhagyó nap végén.


                                   
Madárgyűrűzés az iskolában május 13-án


Iskolánkban először tartottunk madárgyűrűzést. Kocsi Attila madarász sikeresen befogott két kerti rozsdafarkút, ám nemcsak meggyűrűzte őket, hanem nagyon sok érdekes dolgot mesélt tanulóinknak, tanárainknak, sőt a szomszédból átsétáló ovisoknak is. Érdeklődőknek további információ: http://www.mme.hu/


                       

  MADÁRGYŰRŰZÉS A HAJÓZÁSIBAN


 


2016. MÁJUS 13-án, pénteken

08.00-12.00 óráig


KOCSI ATTILA tart madárgyűrűzést az iskola udvarán.

Szeretettel várjuk az érdeklődőket.
Ökoiskola cím pályázat 2016


Iskolánk most először pályázik az ökoiskola címre. Szeretnénk az ökológiai szemléletet minél szélesebb körben terjeszteni. Ehhez kapcsolódóan az alábbi tervezeteket fogalmaztuk meg.